Tartalom
S Ü T É S - F Ő Z É S
F R O N C S Y K A M Ó D R A / receptek /
|
Ezen az oldalon olyan recepteket fogok leírni - vegyesen - amiket én már kipróbáltam, és jónak tartok. Lesz benne minden, ami szem-szájnak ingere. Lesz benne olyan is amit adaptáltam erdélyi módra - lévén őseim onnan származnak! Lesz benne swáb ízlésű kaja is mert 36 éve élek köztük és férjem szereti a családja hagyományos ételeit!
J Ó É T V Á G Y A T !
Nagyon sokan nem szeretik a sültcsirke mellehúsát, mert száraznak tartják. Erre szeretnék most egy jó receptet ajánlani a sajátjaim közül.
CSIRKÉS SZENDVICS
A megmaradt csirkehúst kicsontozzuk, és a bőrét lehúzzuk. Egy tálba apróbb darabkákra tépkedjük.
Rárekunk tetsző mennyiségű: Majonézt
1/2 citrom kinyomott levét
1-2 gerezd zúzott fokhagymát
pici sót
frissen őrölt borsot
cukrot /ízlés szerint/
3-4 salátalevelet megmosunk és leszárítunk.
Keméy sajtot felszeletelünk lehelet vékonyra. /én krumplipucolóval
szoktam/.
6-8 szelet világos pirítóst készítünk.
A pirítósra fektetjük a salátalevelet, ráhalmozzuk a húsos keveréket,
rászorjuk a sajtot és végül betakarjuk a másik szelet pirítossal.
Kicsit összenyomjuk és úgy harapjuk. Hmm. Mennyei finom.
Egy teával, vagy egy pohár itókával önálló kaja is lehet.
HIDEG KUTYA
Hozzávalók: 10 dkgdurvára aprított mogyoró 60 " ét tortabevonó vagy étcsoki 7,5 dl tejszin /nem főző/ 3 evőkanál neszkávé - de lehet kevesebb is./pl: gyerek miatt/ 8 dkg cukor 3 evőkanál rum - de el is maradhat / pl: gyerek miatt/ 1 csomag 20-25 dkg vajas omlós keksz /Butterkeksz/ A diszitéshez egy kis fehér olvasztott csoki.- ez is elmaradhat. A forma kikenéséhez olaj folpack.
Serpenyőben szárazon világosra pirítjuk a mogyorót. A tejszint felforraljuk, beleaprítjuk a csokit, beleszórjuk a neszkávét a cukrot, a rumot.Azonnal levesszük a tűzről és jó alapos kevergetés után sima krémet kapunk amit lehűtve kb. 6 órára a hűtőbe teszünk./időnként átkeverjük/
Olajjal kikenünk egy 30x11 cm-es /kb 1,5 l-es dobozformát, éskibéleljük a folpackal -úgy hogy a szélein kőrbe 6-8 cm-ert kilógjon. Ez azért kell, hogy utána ki tudd borítani. Az így kibélelt forma aljára a kihült krémből kb. 1 cm masszát simíts. Ezt szórd meg 1 evőkanál mogyival - majd erre sorba rakj 1 sor kekszet.
Utánamegint csoki /vékonyabban mint az elején, majd mogyi, keksz és így tovább ameddig el nem fogy. a végén ráhajtod a folpackot, és kicsit lenyomogatod -elsimitod. Minimum 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Ha előveszed kihajtod a folpackot és hosszúkás tálra vagy tálcára kiborítod. Olvasztott fehércsokival szépen megcsorgatod - díszíted.
Nagyon laktató , ezért én vékonyabbra szoktam szeletelni és mindig visszarakom a hűtőbe. Isteni finom - nálunk kedvenc. Jó étvágyat hozzá.
S Ö R B E N S Ü L T C S Ü L Ö K
Hozzávalók: 1 bőrös, szép nagy sovány csülök, 2 dl világos sör, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete bors.
A csülköt megtisztítjuk (ha szükséges, a bőrét a gázlángon kissé perzseljük), és éles kés segítségével kicsontozzuk. Bőröstül vékony szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított olajon mindkét felén átpirítjuk. A csülökszeleteket tűzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az ízes öntetet rálocsoljuk az elősütött húsra, és az edényt szorosan, légmentesen betakarjuk.
Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon legalább másfél órán át pároljuk. (Ha a párolási idő letelt, az edényt kinyitjuk, és meggyőződünk arról, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe.)
A puha húsról eltávolítjuk a fedőt, és a mártással (amely ekkorra már egészen besűrűsödik) a tetejét bekenjük. Csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg szép ropogósra pirul. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert kiszárad és rágós lesz.
Zsemlegombóc vagy bármilyen körettészta illik hozzá.
Cseresznyés vagy meggyes kelt kalács
Hozzávalók:
Kb 1,5 kg gyümölcs - kimagozva
60 dkg liszt /szitált/
1 élesztő
6-7 dkg langyos vaj, vagy rama
3 tojás sárgája
1/2 l. lengyos tej
kb.15 dkg cukor
daráltdió
morzsa /prézli/
olaj, vagy olvasztott zsír / kenéshez/
A lisztet tálba szitálom.
Kb 2 deci tejben az élesztőt felfuttatom- kevés
cukorral.
3 sárgáját a fele cukorral habosra keverem.
A liszt közepébe mélyedést csinálok és bele-
öntöm a megkelt élesztőt, a habosra kevert
tojássárgát, és fakanállal összedolgozom.
Még teszek hozzá langyos tejet - szükség
szerint, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat.
Az egészet alaposan kiverem - /én kézzel
szoktam- klözben mindig lisztezve a kezem./
Megszórom liszttel és meleg helyen kelni
hagyom.
Közben kimagozom a gyümölcsöt, és kikenem
a tepsit olajjal vagy zsirral.
Ha a tészta már legalább kétszeresére
megkelt, lisztezett deszkán 3 gombócra osztom.
az elsőt kinyújtom kb: 30 X 20 cm-es
nagyságra.
Meghintem kevés morzsával és kb 2 evőkanál
darált dióval, valamint kevés kristálycukorral.
Rászórom a magozott gyümölcsöt- egyformán
elrendezem. megint megszórom cukorral.
Feltekerem mint a bajglit, és a kikent tepsibe
/két végénél összefogva/ rakom. Átkenem
olvasztott zsirral vagy olajjal.
Így teszek a másik kettővel is. Ahol összeér
ott is meg kell kenni zsírral.
A tetejét hegyes villával megszurkálom.
Begyújtom a sütőt és a tésztát meleg helyre
állítom. Kb 10-15 percig hagyom kelni még.
170 fokon kb 40 percig sütöm.
Mindenki maga ismeri a sütőjét, nem szabad
nagyon erős lángon sütni, mert át kell
sülnie, lehet ez 45 - 50 perc is.
Ilyen lesz ha kész van. Nagyon finom, főleg cseresznye és meggy szezonban.
J Ó É T V Á G Y A T !! |